Broušené korálky

Broušené korálky, není zapotřebí zdlouhavě představovat. Jedná se o oblíbený a často používaný druh skleněných korálků. Vyrábějí se lisováním ve formě, následně se brousí. Broušením vznikají jednotlivé plošky korálků, které se pak ještě leští.

I u broušených korálků můžeme volit z nepřeberného množství barev, velikostí a tvarů. Z větších broušenek si sestavíme například jednoduchý ketlovaný šperk, z menších náročnější obšívaný nebo šitý. Nuda nehrozí ani při výběru vhodného tvaru broušených korálků. Vybírat můžeme z klasických kulatých českých ohňovek, broušených kostiček, olivek, sluníček, atd. Parádně působí broušenky ve vintage stylu.

Z broušených korálků dokážeme vyrobit luxusně vypadající bižuterii – od prstenů, přes náhrdelníky, náušnice, až po nápadité čelenky do vlasů. Šperky z broušených korálků se hodí například k večerním šatům do divadla, na plesy a firemní večírky, nebo dokonce na svatbu.

nahrdelnik-brousene-koralky

Z broušených korálků můžeme zkusit vyrobit i originální bytové dekorace.

Ceny broušených korálků jsou často oproti jiným druhům korálků vyšší. Když víme, že budeme potřebovat větší množství těchto korálků, je lepší poohlédnout se po cenově výhodnějším větším balení. V nabídce zároveň bývají i větší barevně laděné směsi.

Podle mého názoru platí u broušených korálků pravidlo, že méně je více. Proto bych byla opatrná a používala menší množství broušenek na jeden šperk. Lépe je kombinovat tyto korálky s jinými druhy drobnějších korálků například s rokajlem. Udělat jednodušší, a zároveň elegantně vypadající, šperk. Přesto se Vaší fantazii meze nekladou.

S podporou tvůrčího ducha směle do práce s „broušeným zlatem“.

Aneta Fiedlerová

Broušené korálky si můžete prohlédnout v našem internetovém obchodě NaKoralky.cz a youtube kanále.