Kamej

Kamej (z italského cammeo) je drobné vyobrazení nejčastěji květiny, dívky, zvířete. Vzniká vyrytím, nebo vybroušením do podkladového materiálu. Výsledkem je vystouplý motiv. Jednotlivé vrstvy materiálu se u kamejí, ve většině případů, barevně odlišují. Podkladová část bývá tmavší, než vystouplá část kameje. V minulosti se kameje vyrývaly do drahokamů, polodrahokamů, skla, mušlí, korálů a vzácných minerálů. Hotová kamej tedy platila za luxusní ozdobu.

uranmfdmeafmen

Historie kamejí spadá až do 4. století před naším letopočtem. Těší se také oblibě ve starověkém  Římě a Řecku, kde jsou na kamejích nejčastěji zobrazovány mytologické výjevy. V období renesance se začínají pro výrobu kamejí využívat mušle. V různých obdobích se zájem o kameje vrací. Velmi silně na konci 19. století ve viktoriánské Anglii, kdy kameje zasazené do zlatých obrouček tvoří součást královských darů. Užívají se v náušnicích, brožích, diadémech, sponách …

gimikermxjjjqh-b

Kamej je i v současné době opět v kurzu. Můžeme si vybírat z nejrůznějších barevných kombinací a vzorů. Někteří výrobci kamejí sází na fantazii a výrazné kontrastní barvy. Vybírat můžeme také z provedení. Existují například ručně vyráběné kameje s motivem osoby tvořené podle fotografií. Tyto ručně vyřezávané kameje mohou být velmi drahé. Levnější variantou jsou resinové kameje. Ty jsou k mání v galanterií či korálkárně. Jedná se o polotovar, který si můžeme upravit podle svého. Velmi pěkně působí resinová kamej, když se obšije drobnějším rokajlem. Nejjednodušším způsobem úpravy kameje je, ji zasadit do bižuterního rámečku, a připevnit na stužku. Resinová kamej je poměrně levnou záležitostí, která přitom působí velmi elegantně.

Kamej naleznete i v našem eshopu, přejít do obchodu můžete kliknutím ZDE

S podporou tvůrčího ducha směle do práce s kamejí.

Aneta Fiedlerová